dn design

Stoffen

 

De bekleding is een belangrijk onderdeel voor het maken van uw keuze. Het bepaalt de uitstraling van het meubel en u wilt graag dat uw meubels lang mooi blijven.

Voor een advies over de juiste bekleding of het beste materiaal verwijzen wij u door naar onze verkoopadressen.

 

Kwaliteit stoffen

Niet elke stof is geschikt voor elk model. Dit heeft te maken met de dikte en de rek van de stof. Enige plooivorming en/of het vormen van een zitspiegel na verloop van tijd is onvermijdelijk, maar bij sommige stofsoorten gecombineerd met bepaalde modellen is de kans hierop groter. De winkelier/ dealer kan u hierover de juiste informatie geven.

 

Stoffen met chenille garens

De chenille garens kunnen pletten, waardoor een zitspiegel kan ontstaan.

 

Stoffen met linnen garens

Bij stoffen met linnen ontstaat er een lichte waas. Deze wordt veroorzaakt door het ‘kneuzen’ van de vezels van de buitenste laag van het garen (een garen bestaat uit miljoenen vezels). Dit ‘kneuzen’ heeft geen invloed op de slijtweestand.

 

Plooivorming

Gestoffeerd op een bepaald model gedragen niet alle stoffen zich hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Enige plooivorming is onvermijdelijk. Stoffen met een hoog percentage wol zijn elastischer dan stoffen met een laag percentage wol of zonder wol. Dit houdt in dat bekledingen zonder wol of met een laag percentage wol eerder enige plooivorming kunnen vertonen in het zit- en ruggedeelte dan bekledingen in stoffen met een hoog percentage wol. Hoe breder de bank des te eerder plooivorming kan ontstaan. Hier geldt ook weer dat de dealer/ winkelier de klant voldoende moet informeren.

 

Pilling

Pilling is het ontstaan van bolletjes op de stof doordat vezels samenkoeken, vaak met vuil. Het pillinggehalte van een stof wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor snelle pilling in het gebruik en 5 voor het minste pilling in het gebruik. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Pilling heeft geen effect op de houdbaarheid van een stof.

 

Verkleuring

Onder invloed van daglicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. De opgegeven lichtechtheid geeft de gevoeligheid voor verkleuren aan. Over het algemeen verkleuren lichtere stoffen optisch minder dan donkere kleuren. Het beste is om direct daglicht op uw meubels zoveel mogelijk te vermijden.

 

Lichtechtheid

De lichtechtheid van een stof wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Er worden drie lichtechtheidsklassen onderscheiden:

4 = voldoende
5 = goed
6 = zeer goed

 

Martindale touren - slijtvastheid

Door middel van een Martindale-test wordt bepaald hoe slijtvast een stof is. Hoe hoger het aantal Martindale touren des te sterker de stof. Vanaf 15.000 touren is een stof geschikt voor normaal woongebruik, vanaf 20.000 touren wordt een stof geschikt geacht voor intensief woongebruik. Meer dan 25.000 touren dan is een stof ook geschikt is voor projectinrichting.  

 

Vlekbestendig

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan andere stoffen. Stoffen zonder wol of met een laag percentage wol zijn gevoeliger voor vlekken. Voor advies kunt u altijd het beste contact opnemen met de dealer/ winkel.

 

Voor en nadelen van verschillende soorten stoffen

 

Katoen

Katoen is de meest gebruikte vezel voor meubelstoffen. Het is een plantaardige vezel die ontstaat als zaadpluis in de vrucht van een katoenplant. Deze pluizen worden geplukt en daarna gesponnen tot katoen waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft een aantal plus- en minpunten.

Voordelen:

Vochtopnemend
Warmteregulerend
Natuurlijke uitstraling

Nadelen:

Kreukt snel
Gevoelig voor zonlicht

 

Linnen

Linnen wordt gemaakt van vezels van de vlasplant en staat bekend om zijn sterkte. De voor- en nadelen hebben we voor je opgesomd.

Voordelen:

Erg sterk
Vochtopnemend
Warmteregulerend
Natuurlijke uitstraling
Milieuvriendelijk

Nadelen:

Kreukt snel

 

Viscose

Viscose is een natuurlijke vezel, want dit wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels. Echter wordt viscose soms ook een semi natuurlijke vezel genoemd, omdat het bewerkingsproces van viscose gebeurd met chemicaliën.
 

Voordelen:

Zachte stof
Glanst
Luxe uitstraling

Nadelen:

Milieuonvriendelijk

 

Polyester

Polyester is een veelzijdige vezel die vaak wordt gecombineerd met andere vezels. We hebben de voor- en nadelen van polyester, zoals een polyester bank, voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

Weinig invloed van zonlicht
Kreukt niet
Glanst

Nadelen:


Niet vochtopnemend
Statisch

 

Wol

Wol is afkomstig van schapen en wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Waaronder voor het maken van stoffen. De voor- en nadelen van wol:

Voordelen:

 Comfortabel
 Vochtafstotend
 Brandwerend
 Kreukherstellend
 Anti-statisch

Nadelen:


 Gevoelig voor pilling

 

Polyacryl

Polyacryl is een synthetische vezel dat lijkt op het natuurlijke wol.
 

Voordelen:


 Slijtvast
 Makkelijk in onderhoud
 Warme uitstraling

Nadelen:


 Niet vochtopnemend