dn design

Leer

 

De bekleding is een belangrijk onderdeel voor het maken van uw keuze. Het bepaalt de uitstraling van het meubel en u wilt graag dat uw meubels lang mooi blijven.

Voor een advies over de juiste bekleding of het beste materiaal verwijzen wij u door naar onze verkoopadressen.

 

Kwaliteit leer

Niet elke leersoort is geschikt voor elk model bank of fauteuil. Dit heeft te maken met de dikte en de soepelheid van het leer. Enige plooivorming en/of het vormen van een zitspiegel na verloop van tijd is onvermijdelijk, maar bij sommige leersoorten gecombineerd met bepaalde modellen is de kans hierop groter. Vandaar dat niet alle leersoorten op alle modellen ‘passen’. De winkel/ dealer kan u hierover de juiste informatie geven.

 

Verkleuring

Onder invloed van daglicht of als een lederen meubel dicht bij een kachel of radiator staat verkleurt elke soort leer na verloop van tijd in meer of mindere mate. Over het algemeen verkleuren lichtere kleuren minder dan donkere kleuren. Het beste is om direct daglicht op uw meubels zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van kachels, de open haard of radiatoren te plaatsen.

 

Lichtechtheid

De lichtechtheid van een leersoort wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Er worden drie lichtechtheidsklassen onderscheiden:

4 = voldoende
5 = goed
6 = zeer goed

 

Eigenschappen van leer

Leer is en blijft leer een natuurproduct en kunnen er bepaalde natuurlijke kenmerken in het leer voorkomen. Deze kenmerken betekenen niet dat het leer van mindere kwaliteit is, maar onderstrepen de echtheid van het leer. Deze natuurlijke kenmerken zijn onder andere littekens, structuurverschillen, insectenbeten of nekplooien.

 

Plooivorming

Tijdens het gebruik van met leer beklede meubels kan enige plooivorming in het leer ontstaan. Dat komt door de natuurlijke rek die in het leer aanwezig is en is niet te voorkomen. Bij de ontwikkeling van onze meubels en de stoffering ervan is rekening gehouden met deze eigenschap toch dient plooivorming in meer of mindere mate geaccepteerd te worden.

 

Leerkwaliteiten

  • Aniline leersoorten hebben een open structuur en verouderen op een natuurlijke manier. Deze leersoorten zijn niet onderhoudsvriendelijk.
  • Semi-aniline leersoorten zijn voorzien van een lichte finishlaag waardoor de eerste contacten met vuil en vocht niet direct in het leer kunnen trekken.
  • Gepolijst leer wordt afgewerkt met een vuilwerende finish, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik
  • Gepigmenteerd leer is leer waarbij op het oppervlak pigmentkleurstoffen zijn aangebracht. Dit leer is dan ook niet door en door geverfd

 

Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid (40-60%) voorkomt scheurtjes/breeklijnen als gevolg van uitdroging van het leer.

 

Vlekbestendig

Voor vlekken op het leer raden wij u aan om contact op te nemen met de winkelier/ dealer.